Tuesday, November 13, 2012

Book Review 6: Lafazkan Kalimah Cintamu

Salam...

Kita review novel Melayu pula. Ditulis oleh Siti Rosmizah. Buku pertama beliau andai Itu Takdirnya memang meletup kebabom. Sampaikan novel ke-2 beliau tak perlu Buku Prima sebagai penerbit. Beliau set-up penerbit sendiri, SR Publication gitu. Setiap page made ur tears drop. Haha. Depends tahap kesensitipan masing-masing la.

Tajuk: Lafazkan Kalimah Cintamu
ISBN: 9789675822001
Penerbit: SR Publication
Harga: RM 26.90
Penulis: Siti Rosmizah

Sinopsis:
Tengku Aqilah, seorang anak yang di sisih oleh bapa kandungnya sendiri. 23 tahun Tengku Aqilah hidup di perantauan membina kehidupannya sendiri. kepulangannya ke pangkuan keluarga telah membuka tirai luka dalam hidupnya. Tengku Ryan Ameer, jejaka tampan kacukan Inggeris melayu itu begitu membenci gadis ini, mereka tidak boleh langsung bertembung muka pasti perang mulut akan meletus. Tengku Aqilah sedar di mata Tengku Ryan Ameer begitu membara api kebenciaan terhadap dirinya. Mampukah Tengku Aqilah mengapai kebahagiaan dalam hidupnya? Mampukah Tengku Aqilah terus menagih kasih dari bapanya? Begitu utuhkah api kebenciaan Tengku Ryan Ameer pada Tengku Aqilah?


Pendapat aku?
NOVEL ni mengisahkan kekeluargaan, konflik percintaan yang sangat berat untuk difikirkan buat aku memandangkan aku baca novel ni di akhir zaman remaja, di mana kurang tepat sasarannya. Tapi... aku dapat menyerap watak yang diperikan dalam setiap plot. Itu dah cukup baik (dah macam pelakon, cis!) 

Hahaha, OK. Sebenarnya mesti dah ramai yang baca buku ni. So, aku macam dah malas nak review banyak-banyak. All the best word yang aku nak cakap, novel ni KELAKAR, SEDIH dan BOLEH MEMBAWAKAN hari-hari anda yang membacanya tanpa bosan.

Star aku nak bagi banyak juga. 4.5/5
Kenapa? Sebab aku payah sangat nak baca buku lebih dari sekali after khatam (x termasuk Qur'an haha). Sebabnya, mostly novel-novel cliched. X perlu baca byk kali sebab boleh jumpa plot sama dalam novel lain. TETAPI... Novel ni aku baca 3kali. Kira satu kejayaan yang maksimum untuk novel ini rupanya.

Aku baca macam esok nak amik exam. haha!

Sekarang Kak Siti (cewah, sesuketi panggil nickname haha) dah berjaya tulis 4 novel termasuk novel ini. Mereka ialah:

1. Andai Itu Takdirnya

2. LKC
3. Takdir itu Milik Kita
4. 7 Hari Mencintaimu

Semua best. Untuk bacaan ringan memang bagus. Selepas penat dengan heavy material readings (yang aku kena hadap untuk thesis writing).

Apa lagi? Daptkan segera. Nak beli kat mphonline pun boleh. Aku memang suka beli kat sini je. Bila malas nak pusing2 bookstores and bila aku memang tak perlu lagi survey2 buku apa nak beli. Kat link tu juga ada di linkkan dengan buku-buku hasil tulisan beliau yang lain.

Beli jela. Tak perlu pinjam-pinjam. Aku gerenti berbaloi sangat pembelianmu tu. huhu.

OKAY. Happy Diwali to those celebrating this festival.

Salam...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...