Wednesday, December 31, 2008

Capek den Capek!

Salam...

pursuing degree... penat dan penat...


..."Semoga Allah swt sentiasa bersama orang-orang yang menuntut ilmu (beribadat)"...

Sunday, December 21, 2008

Hanya Rasa Gembira...

Salam

i am feeling well and great... charkueteow yang sedap, mood yang mantap, pujian yang bernas dan kasih sayang yang ikhlas... :) hee

so impressed and appreciated. now i learned that 'you' really need time and really meant it, and i am so so sorry of being offended and overacted before...

thank you for 'your' support....

...Love yourself before been loved by Himself...

Saturday, December 20, 2008

We Made It!

Salam

Alhamdulillah.. Syukur dipanjatkan pada Allah swt di atas segala rahmat dan kurniaNya. After struggled for the whole parts finally we made it! Cuba dan terus mencuba memang membuka banyak peluang kejayaan kepada kita. Thank You ALLAH the Almighty, gave us the strength to achieved victory.

Oh, kak long asked, "how about our teet?" (perjanjian siapa dapat pointer lebih rendah kena nyanyi lagu BECAUSE OF YOU) Kak Long ialah my oldest niece, 17yrs old. Sedia bsaing dengan result SPM trial beliau yang telah melayakkannya mendapat tajaan MARA ke Rusia, further study in medic...
dialog yang digarap:

acik nomie : oh, result acik nomie so funny la dear... (~_^)
kak long : ala, berapa?
acik nomie : #.#6 and you #.#5... adakah saya juara? ngehngeh
kak long : kahkahkah! hai, mane lirik?
acik nomie : nati acik nomie carikan... hee
kak long : masak kak long.. nyanyi depan audience big family. haih... (sambil tersenyum kambeng) heheh..

*Nurul Syahirah Zulhaimi a.k.a KAK LONG*

Ya Allah kepadamu aku memohon, hindarilah kami dari seksaan api neraka, jauhi kami dari riak takbur. Sesungguhnya ia adalah golongan syaitan. Kuatkan iman kami, dekatkan kami kepadaMU dan terangi hati kami dengan selawat dan zikir kepadaMU... Ameen...


Wednesday, December 17, 2008

HALAL SETELAH HARAM

Cuti sekolah, cuti penggal, cuti semester memang glemer amat dengan majlis kawen, even hujan dan cuaca x menentu, semua mengambil peluang nak melangsungkan event dengan niat, semua kwn2 n families dpt joint kerana masa yg byk free.. termasuk my bro n kak timi..
Yang haram menjadi halal dengan ikatan perkahwinan.



CONGRATULATIONS and May GOD Blees you guys!
Sekitar perkahwinan abang saya dan kak mie...
29hb di Chendering.. 6hb di Kerteh..



Menceritakan tentang halal dan haram ini, 2 minggu lepas ada terbaca kisah di zaman Rasulullah SAW melalui buku 87 Kisah-Kisah Teladan terbitan Syeikh Publisher kepunyaan anak saudara, Nurin Afrina, 5thn. Semoga dapat dikongsi bersama.

۩ ۩ ۩

Seorang lelaki yang telah menyesal akan perbuatan jahatnya memasuki sebuah masjid. Ketika itu Rasulullah SAW sedang solat berjamaah. Setelah selesai solat, di dalam kuliah baginda telah bersabda:

…“Barangsiapa meninggalkan sesuatu yang haram, maka ia akan memperolehi yang halal.”

Apabila malam tiba, syaitan telah mendorongnya kembali untuk membuat kejahatan. Dia pun memsuki sebuah rumah milik wanita telah kematian suaminya yang tinggal bersendirian.

Setelah masuk ke dalam rumah, dia ternampak makanan yang telah sedia terhidang dan ini menimbulkan keinginan untuk merasa makan tersebut. Ketika hendak mengambil makanan itu, dia teringat akan sabda Rasulullah SAW tadi iaitu barangsiapa meninggalkan sesuatu yang haram akan memperolehi yang halal. Oleh itu, dia tidak jadi meneruskan keinginannya.

Kemudian setelah menggeledah di bilik rumah tersebut, dia menjumpai barang-barang permata dan wang. Sekali lagi. Dia teringat akan pesan Rasulullah SAW. Seterusnya melihat pula dia di bilik yang lain seorang wanita yang sedang tidur . Teringat lagi akan dia sabda Rasulullah SAW dan tidak jadi menyentuh wanita itu. Akhirnya dia keluar tanpa melakukan apa-apa. Dia gembira kerana berjaya melawan hawa nafsunya.

Setelah itu dia pergi ke masjid untuk menunaikan solat Subuh dan duduk di sudut masjid sambil memikirkan dirinya. Apabila matahari meninggi, seorang wanita masuk ke masjid mengadu bahawa rumahnya telah dimasuki pencuri tetapi tidak mengambil apa-apa. Dia bimbang dirinya diapa-apakan memandangkan dia tinggal sendirian dan tidak bersuami.

Lalu Rasulullah melihat sekeliling masjid dan terlihat akan pemuda yang duduk di sudut masjid. Baginda menyoal lelaki itu akan soalan peribadi.Lelaki itu menjawab bahwa dia tinggal sendirian. Rasulullah kemudian meminta kedua-duanya menikah. Namun kedua-dua tidak menjawab kerana malu. Akhirnya mereka dinikahkan. Ketika inilah, lelaki ini menangis dan mengisahkan keadaannya sebenar.

Kemudian kedua-dua orang itu keluar dari masjid menuju ke rumah wanita itu. Lelaki itu telah memperolehi segala yang diharamkan buatnya malam tadi, makan yang haram menjadi halal, permata dan wang yang ingin dicuri telah boleh diguna secara halal. Malah wanita yang haram disentuh sudah boleh digaulinya keran telah menjadi isterinya.

Benarlah sabda Rasulullah:

...“Barangsiapa meninggalkan sesuatu yang haram, maka ia akan memperolehi yang halal.”

~Wallahualam~


Thursday, November 27, 2008

Haruman dari Kubur Syuhada...

*Gambar ini tiada kaitan dengan entry... hee*


Cuti sem ni agak banyak membaca kisah2 nabi...
maybe ase minda kosong dan mase ni la dapat diisi dengan bacaan bfaedah tanpa minda bsimpang siur dengan buku2 akademik.. :)

Mastika pun dibaca, terbaca satu kisah ni, sangat memberi impak kepada diri... hanya mau bkongsi. sharing is caring, bukan?

Pada phujung 2001, seorg pemuda Palestin bnama Muhammad Raihan tlh tkorban sms bertempur dgn tentera Israel. Slpas 100hari kematian, pd 18 feb 2002, ahli keluarga n org ramai mgali kubur pemuda itu serta bbrp kubur lain utk dperbaiki. Salah seorg yg turut terlibat mgali semula kubur tu ialah abang Muhammad Raihan, Jaafar.

Sebaik shj mbuka kubur Muhammad, Jaafar n seluruh tetangga yg berada di situ tkejut apabila bau yg sangat harum tiba2 menyerbu keluar dr pusara bkenaan. Aroma itu melingkari psekitaran kubur tsebut menyebabkan mrk semua tdiam membisu. BAUNYA SANGAT HARUM.

Jenazah Muhammad jg dlihat masih utuh, segar, malah tubuhnya masih hangat seolah2 darah masih mengalir n dia sedang tidur dgn nyenyaknya. Jaafar menatap wajah adiknya n brasa sprt ingin mengejutkannya yg sdg dbaluti kain kafan.


Ketika dtanya oleh org ramai yg tdk menyertainya mgali kubur syuhada itu, Jaafar mberitahu mrk, "saya melihat peluh mbasahai dahinya, lantas saya menyapunya dgn tgn saya sambil dsaksikan oleh org ramai yg terkejut dgn kejadian yg luar biasa itu".

Lebih drpd itu, mrk turut menyaksikan janggut di muka Muhammad lbh pjang bbanding sms dia dkebumikan 100hari lepas. SUBHANALLAH.


Ketahuilah bahawa sesungguhnya tiada Tuhan selain Allah SWT dan mohonlah ampun bagi dosamu dan bagi org2 mukmin, laki2, dan perempuan (Muhammad:19)





Friday, November 7, 2008

Mumuu Kawan Baru :)

Kawan baru saya nama Mumuu.. suke makan epal ngan anggur. dia selalu buat saya gembira. melompat bersama, gelek2, pusing2, panjat2. dia tak kisah orang kacau dia. dia cepat marah tapi cepat lupa. dia tak banyak kerenah. dia x payah menyusahkan people arounds her. saya suke kawan ngan dia. dia sangat comel dan kami sepadan.. haha! (tu yang penting)

saya rindu kat dia. skg saya ada kat umah abang, sg karang kuantan. semalam baru balik dari shah alam, kak saya gtau Mumuu saya makin gemox, saya taksabar nak jumpe dia. . nati saya post gamba dia yer...

:)


Alhamdulillah TAMAT diploma...
semoga segalanya dipermudahkan ALLAH SWT.
AMEEN
ayap, mumuu ini bukan LEMBU ok!


ni saya post pix mumuu... (14 nov)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


mumuu sangat active, mcm x mesra sangat cos x de partner kot.. pagi tadi (14 nov, fri) ikot my parent went pasar tani, kerteh. urmm tengok pet stall. nak cari bf untuk mumuu tapi abg tu ckp xleh senang je beli nati takot x ngam nati dorg gaduh, mati, kesiann. jadi ari selasa mlm nati saya bwk mumuu dia kate nk try match kan. most probably mumuu akan di tukar dengan yang laen, sedih amat...
but, mum said...

"drpd xleh main dia nak geget baik tukar"
betul di situ... :'((


Wednesday, November 5, 2008

I'M THE GREEN LANTERN.. *_*

hey, wawad... saya jugep superwomen, tapi green lantern..
hee.

hanya satu percubaan oke?..

:)

Your results:

You are Green Lantern

























Green Lantern
100%
Wonder Woman
95%
Superman
80%
Spider-Man
80%
Supergirl
70%
Iron Man
50%
Robin
47%
Hulk
35%
Catwoman
35%
Batman
25%
The Flash
20%
Hot-headed. You have strong
will power and a good imagination.


Click here to take the Superhero Personality Test



ini hanya sekadar test personality... hee.. bole caye ke? :)
Alhamdulillah baru sahaja menamatkan diploma in mass communication. barang juga telah dipunggah dengan bantuan pakwad dan ayap yg baik hati... upahnya BURGER KING.. haha! pape, thanks.. good luck and semoga yang terjadi hari ini lebih baik dari esok, yag terjadi kelmarin bermakna untuk hari ini.. ameen..


Monday, October 27, 2008

when she said CONGRATULATIONS!!!

salam...

on 23rd yg lepas we done final presentation... studied about the effectiveness of iTV as the future medium for entertainment n info dssmnation... before present we all kena designed poster untk ditampal di fakulti, dan posters itu telah didesigned by ayap... sangattlah klasss, namun tidak perlu di post di sini kerna saya yakin ada yg akan jelesss kerana posterss itu sangattlah syle! .... hee.. (ayap dan 4wad yg cool designer - MPG stuffs)

kami pun shoot la sedikit... sedikit katanya! papepun, i will miss part 6 memories... right after present, lecturer gve comments, and she said, CONGRATULATIONS, YOUR GROUP FIND THE FINDINGS!!! plusplusplus etc beliau comments positively, ada la sikit suh adjust kat summary 4 da conclusions.. haih,, kami sangat bersyukur... ALHAMDULILLAH.. lepas final presentation dengan jayanya... (yaey, nak 4flat bole?) hee~

* gamba di snapped 2 hari b4 presentation*



















...................................................





yahooo.... sudah mau abes diploma... Alhamdulillah... :)


Monday, October 20, 2008

FINAL PRESENTATION MOOD (^_^)




rasa sangattttlah nervous...


Ya Allah, kepadamu aku memohon, ampunkan dosaku, limpahkan ilham kepadaku, berikan aku ketenangan jiwa, sesungguhnya kepadaMu aku menyerah.. Ameen YaRabbal Alamin..




Pre-Graduation Night...

Salam...

before grad, we have malam pra graduasi. which is sebagai persediaan or lebih dekat kepada meraikan tamatnya diploma kami...
lets we update sikit sal mpg kami yg telah berlangsung di KLCC dgn jayanya berkat ajk2, biro2 masscomm part 6 ni... Alhamdulillah... Anak2 yatim di jemput bersama meraikan majlis, dengar citer anak2 yatim byk mendapat sumbangan, lebih kurang berbelas2 ribu...happy tgk anak2 yatim satisfied dan excited... tema mpg kali ni, muhibbah or, "eid one world"... pix di bawah adalah byk disumbangkan oleh pakwad.
thanks!


sampai je lobby terus snapped! hee


bersenyuman dengan alin :)


dengan syana na... :)


bergambar sakan! :)


Group 6A


Estranged pun datang


Nitrus juga datang...



posing di stage


our class rep, dyana punye band "project hair spray" pun performed.
meletop u guys!


L-R: alin, syana, wani, olyn, bella n me...



right after dinner finished, ada yg da bukak heels, melecet.. x sanggup... huu


papepun... im really sure my coursemates classmates dah update sal mpg ni. so, sampai d cni je dpt di update... hee~

thanks! thanks again to all yg berusaha days nights untuk our pre-graduation night!

and bring a "congarulations wish" to all coursemates...

Semoga ALLAH sentiasa bersama-sama mengiringi kejayaan kita here and hereAfter.. Ameen..


rasa bertuah dan bersyukur kerana hampir menamatkan diploma in mass communication.. banyak pahit getir dilalui bersama...

Saturday, October 18, 2008

Malam Raya.. Main Mercun... hee



POMM!! kak aju takott mercunn.. hee



syioknye raye!



apabila mereka bersatu....



DUNIA JADI SATU!!!
mereka lah yg akan enjoy puas2 di malam raya...




korang, nenek panggil cucuk sate...



tapi yang ni belum bakar... panggil sume, kite tgk
BUNGA API MALAM RAYA!!


yahoooo!!!
tengok la video ni. tapi sorry tak rotate.... hee


video


-fin-

Monday, October 13, 2008

I am Feeling Unappreciated... haihh! (+_+)


I'm feeling really unappreciated.
You takin` my love for granted, babe.
and I don't know how much more,
I can take from you.
You don't do the things you use to do.
You don't even say I love you too.
And lately I've been feeling,
Feeling unappreciated.

Sunday, October 12, 2008

Selamat Hari Raya... (12 Syawal..)

Salam...

Almost 2 months never update dis blog... Maybe not really have desires or i should think out of the box to share something with u guys.. he he! Btw, not too late to wish SELAMAT HARI RAYA AIDUL-FITRI kepada all my friends di mana jua anda berada.. highlited here, my UiTM course n house mates n soul mates n wuteva mates-mates i have (masscommers yg glams lagi the most creative), my friends kat puncak (puncakians) invented nama baru bole??heheh, friends yang further study di Malaysia kt uia, upm, ukm, usm, mane2 la local u, di England, Ireland, Australia, Rusia, Perancis, UK n New York, (for those yg rase dia sedang berada di dat country, anda la yg saya sebutkan - kita ingat kat korg tau! hehe) dan kepada yg x study dh, sedang keje dan dh berkeluarga, saya ingin mengucapkan:

SELAMAT HARI RAYA
AIDILFITRI

2008


AMPUN MAAF DIMINTA

JIKA ADA
SALAH SILAP
TERKASAR BAHASA

ATAU
TERLEBIH LAKU
SENGAJA ATAU TIDAK SENGAJA
YANG MENGGURISKAN HATI

ATAU HANYA GURAUAN
MINTAK DIAMPUNKAN...

ZERO ZERO YE...



walaupun terlewat post, finally terpost jugak kan? kan? tak mcm Dhada hari-hari beliau post(opss! termention name Dhaada.. hehhee.. ampunn :) alang alang termentioned, post pix da latest Dhadaa sikit..
hehe

saje nak surprise dada.. nak gtau bahawa Dhadaa sgt active di arena blog memblog ini.. huaha! kembang semangkuk Dhaadaa...




*Dhadaa dah update Dinner MPG... (last night been held at KLCC maa... yuhhuu.. dah nak grad walupunnn Diploma jerp..) papepun bak kata Puan Nora, Diploma korg mahal tau! Kami totally agreed Puan.. hehe!

nan
ti saya update MPG pulak yer...
tapi kalo korg nak bace taksabar2 korg klik la kat link Dhada


sambung pasal raya, dis raya mcm raya-raya tahun sudah, main mercun dan tgk bunga api yg kembang2 di udara di rumah bukan di dewan atau square mane2 okay.. cos my bro sgt crazee dengan bahan letupan ini.. huu, dan pix nye nati sya upload yer.. hehee (berada di laptop malas nak amik cos skg im using my sis's desktop.. :)


i will be back a.s.a.p okay!




Sunday, August 31, 2008

MERDEKA DATANG LAGI...


Alhamdulillah merdeka datang lagi... MERDEKA7x... jam 12 malam tadi celebrate kat bilik je.. ye la x dapat balik. lagipun baru je balik last week...sempena merdeka ni, bace la sikit cite patriotic kat utusan, mingguan n etc.. terjumpalah stories yg best2..

antaranya: ihsan dari utusan online
  1. Melihat raut wajahnya yang berkedut seribu dan kehidupannya yang serba sederhana, tiada siapa menyangka bahawa beliau pernah menurunkan bendera Union Jack bersama lima rakannya yang lain kemudian menaikkan bendera tanah air tercinta Malaysia pada kali pertama negara menyambut kemerdekaan 31 Ogos 1957.
  2. Ada yang conteng muka nak elak tentera jepun yg tak malu nak amik negara org x pasal2 tu..
  3. Yang keluar masuk lubang nak sembunyi pun ada..
  4. Yang ditawarkan duit berguni2 jadi tali barut pun byk tapi menolak dengan ludahan at last kena pukul teruk2...
  5. Malah ada yang sanggup berjuang habis habisan untuk membebaskan tawanan jepun sampai mati meninggalkan anak bini...
Jadi kite sebagai anak merdeka yg menumpang hasil perjuanagan nenek moyang haruslah menghargai perjuangan mereka... echeche,, saya sangat suka berkata2, tapi setiap apa yg bagus harus di kongsi bukan..
wallahualam...

sekian, salam.

Saturday, August 30, 2008

Nauzubillah... Moga Cepat2 Recover... Berhati2 dengan pemakaian contact lens...


salam...

Tetibe tergerak nak post dis news and share sikit tentang this info... baru je online, tetibe my sis online jugak.. my only sis yang skg study kat uitm shah alam.. she suddenly asked... "nk tau x? i got Cornea Ulcre.. but baru nak jadi.. jangan gtau pak and mak.. takut org tua bimbang... urmm.. i said, "tu lah pakai contact lens sokmo, tak sume org leh pakai ctact lens" terkejut dan sedikit bimbang, sounds serio
us jep... mula la hati rase bimbang terus research sikit about ulser kornea ni ape...

then try la bukak website i portal hospital kulim...


klik punye klik, bace bagi paham, rupenye ulser kornea ni bahaya jugak..

Ulser kornea terjadi bila permukaan kornea rosak atau terjejas which means radang. Secara umum dia dikaitkan dgn jangkitan kuman, bacteria, fungus dan seangkatan dengan virus.. dan sah2 la medium mereka2 ini adalah contact lens yg di pakai oleh my sis. aitu ada program i-hack then beliau join as seketeriat dan i also join as volunteer.. my sis play important roles jugak as workshop planner... berhari2 all days and nights she wore the ctact lens and i can noticed her eyes mcm merah2, berair je...tapi takut nak tegur lak, yela org ngah bz ke hulu hilir kite sbuk tgur mata die lak..

back to the story pasal ulser kornea...

ulser yg dsebabkan oleh bacteria ni leh membuatkan lapisan epithelium kat kornea pecah and it will make the patient buta dlm masa 24jam je kalu tidak dirawat, nauzubillah... Allah forbidden... selama ni my sis got beautiful eyes dan selamanya she will...inshaALLAH.. however in Malaysia blum ada statistic/data yg tepat mengenai kes ulser kornea tapi nun di Amerika Syarikat lebih krg 30,000 org were reported... tu yg di report, yang tak? bape ramai agaknye...??

makin researh makin takut tentang condition beliau... sah2 after dis ctact lens akan diharamkan untuk beliau...


beliau and adik during her convo day


p/s: dulu pnh pakai ctact lens masa duty kat mcd sri kerteh tapi after got some ereksi pd mata then it makes my eyes merah2 dan urat mata x macam dulu, doc advice jgn pakai lagi.. pakai setahun sekali je.. hehe.. to my sis, it is not tooo late... semoga cepat sembuh dan semoga serik pakai ctact lens cause anda sudah di
banned... santekk ape pakai spek... hehee

sekian...



Sunday, August 24, 2008

Launching Post... WELCOME!!!

salam...

this blog finally appeared to public.. dulu ada satu blog tapi certain people je leh access and now here we goes...nuurilmu.blogspot, amik dari my name nuur and ailmi means ilmu. This blog will share and gain more information to all my frends esp..
pasni korang rajin2 la jenguk kat cni, i will share with u guys everythg about this world yesterday, today and tomorrow..

salam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...