Saturday, August 30, 2008

Nauzubillah... Moga Cepat2 Recover... Berhati2 dengan pemakaian contact lens...


salam...

Tetibe tergerak nak post dis news and share sikit tentang this info... baru je online, tetibe my sis online jugak.. my only sis yang skg study kat uitm shah alam.. she suddenly asked... "nk tau x? i got Cornea Ulcre.. but baru nak jadi.. jangan gtau pak and mak.. takut org tua bimbang... urmm.. i said, "tu lah pakai contact lens sokmo, tak sume org leh pakai ctact lens" terkejut dan sedikit bimbang, sounds serio
us jep... mula la hati rase bimbang terus research sikit about ulser kornea ni ape...

then try la bukak website i portal hospital kulim...


klik punye klik, bace bagi paham, rupenye ulser kornea ni bahaya jugak..

Ulser kornea terjadi bila permukaan kornea rosak atau terjejas which means radang. Secara umum dia dikaitkan dgn jangkitan kuman, bacteria, fungus dan seangkatan dengan virus.. dan sah2 la medium mereka2 ini adalah contact lens yg di pakai oleh my sis. aitu ada program i-hack then beliau join as seketeriat dan i also join as volunteer.. my sis play important roles jugak as workshop planner... berhari2 all days and nights she wore the ctact lens and i can noticed her eyes mcm merah2, berair je...tapi takut nak tegur lak, yela org ngah bz ke hulu hilir kite sbuk tgur mata die lak..

back to the story pasal ulser kornea...

ulser yg dsebabkan oleh bacteria ni leh membuatkan lapisan epithelium kat kornea pecah and it will make the patient buta dlm masa 24jam je kalu tidak dirawat, nauzubillah... Allah forbidden... selama ni my sis got beautiful eyes dan selamanya she will...inshaALLAH.. however in Malaysia blum ada statistic/data yg tepat mengenai kes ulser kornea tapi nun di Amerika Syarikat lebih krg 30,000 org were reported... tu yg di report, yang tak? bape ramai agaknye...??

makin researh makin takut tentang condition beliau... sah2 after dis ctact lens akan diharamkan untuk beliau...


beliau and adik during her convo day


p/s: dulu pnh pakai ctact lens masa duty kat mcd sri kerteh tapi after got some ereksi pd mata then it makes my eyes merah2 dan urat mata x macam dulu, doc advice jgn pakai lagi.. pakai setahun sekali je.. hehe.. to my sis, it is not tooo late... semoga cepat sembuh dan semoga serik pakai ctact lens cause anda sudah di
banned... santekk ape pakai spek... hehee

sekian...



3 comments:

cHaDacHaDa said...

teringin nak pakai contact lens.
pernah pakai sekali jek.

tu pun amek kwn punya.

sekali tu jek lah.
bape jam jek.

takut gak.tp cam lawaaaaa~~~

nurilahi said...

before pakai, cuba dapatkan konsultasi daripada yang arif dulu tau, hu
(:

Nuur Ailmi said...

chadachada~ memang lawa tapi risiko tggi.. hehe.. sebenarnya pakai yg org laen pon xleh tau.. ngee


sanah~ b4 dis mmg dia okay je maybe sebab terleka sekejap tu jd cam tuh.. hurmmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...