Thursday, March 26, 2009

Muka Pecah Rumah vs Muka Bersih

Salam...


Lately rasa macam dihempuk2 dgn persoalan "serius muke dia bersih, baik, suci mcm malaikat tapi perangai syaitan"... sorry to say la kalau menggunakan ayat yang tidak sepatutnya.. baik muke ko pecah rumah la, org x kesah ko nak buat pape, ni muka mcm baik, tak buat mende jahat2, x tinggal semayang, padahal minum, "berfoya main pempuan".. haiya! ape nak jadi manusia...



Saya lebih gemar muka yang pecah rumah, tapi hormat wanita, tahu jaga attitude, berbudi-bahasa, pandai atur rules dan prinsip utk diri sendiri.. "dia" tak hensem, saya mengaku.. bukan nak kate dia baik ke ape, lagipun x kuasa nati dia perasan.. ;) haha! tapi memang la, tak tau nape kat degree ni dah nampak taring/tanduk masing2... yang pempuan lak, sangat sopan dengan kata2, bertegur sapa pun lembut j, padahal dah “dimain” berkali2… lagi sekali memang saya menggunakan words yang melampau.. tapi it is the best way to express rasa mula tidak hormat dan unexpected towards them.. weh, tak fair tau, Allah dah bagi anda muka2 hen piaoliang, yingjun he ke’ai (sangat cantik, kacak, comel) tapi anda tidak menggunakannya dengan baik. Tak adil anda denganNya. Nanti Allah tuntut baru korg tau! >:#



Yang muke pecah rumah tu memang la ramai yang berperangai tak elok, tapi bayangkan jika sesetengah mereka yang muka tersebut tapi berperangai malaikat, mulia bukan? A world’s wonder la tu… yela, mereka da tau bukan mereka tak ensem, “jambu” n etc, mereka berperangai seadanya mereka la... kan bagus begitu…


Tentang diri sendiri, saya tahu muka saya x cantik tak sempurna. Yes, mase remaja sedikit berperangai tak semenggah, maybe hormon tgh naik, but masih dpt controlled. Tapi tak busuk perlakuan tau. Mereka yang tidak liar n “mengikut cakap mak” a.k.a obedient (patuh) tapi kutuk kawan2, back stabber, selalu cari gaduh, ramai musuh, bila di compare dengan mereka yang liar tapi tak usik emosi dan fizikal environment dan kawan2lagi ok rasenye, kan?



* * *

Tapi, muka pecah rumah, muka naïve, obedient & naughty, mana menjadi pilihan?

Dunia makin hari makin terbalik, berputar pada paksi tapi tidak seperti roda.

Mintak kita sentiasa dilindungi oleh Sang Pencipta.

8 comments:

Anonymous said...

sape x ensem?

Nuur Ailmi said...

ada la... thanks eh view my blog ;) hehehee

Miss Syana said...

heheheheh
marah nampak??
apa kes???
*si penyibuk nak tahu

sekian, terima kasih

Nuur Ailmi said...

syane, takde pape, cuma mcm makin ramai teman2 sangat liar... clubbing, minum, sex random... ye la masscomm tapi pandai2 la control, memangla kubur asing2, ingat akhirat la berpada2... saya pun jahat byk dosa, byk wat maksiat, tapi masih dpt dikawal...

tak marah cuma kecewa.. :(

pinx said...

suke bace artikel nomie ni..
mmm.. it's reality... nomie tgk x cite cerekarama dulu, yg fasha sandha blakon ngn fizz fairuz...?
same la cam artikel nomie ni.. konon2 naive/innocent dari prangainye dan luarannye, tapi sakitkan hati org dlm diam2.. mungkin die sgt socialize, tp die seorg kwn yg sgt baekkk... mmm... terpulang la pd kite untuk menilai..

Nuur Ailmi said...

tengok2... citer tu relate gak ngan citer mie nih, ina.
tapi, citer cerekarama lagi best.. haha

amyFalsetto said...

ala, then if muke berseri cm i niyh category mane? :p tp mmg btl pun..elok x kacau org n wat jahat b'pade2..taubat weyh taubat..hihiks!

Nuur Ailmi said...

haha... amy, u category naive in the middle.. haha.. betul3.. tak kacau org buat jahat sorang2.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...