Tuesday, August 18, 2009

Masih Ada Melayu Yang Sah!

salam..

semakin berkobar-kobar semangat 1Malaysia bila bace comment dada di post yang lepas.
dada... i love ur spirit, u are good in writing, no wonders amik pr. ahaks. okay, damn! memang sangat kecewa akan melayu sendiri. bukan nak berada di takuk lama or else, but since dah ramai yang berkorban apa saje untuk melayu, untuk malaysia, nape kita nak sia2 kan usaha diorg kan? strongly agree tang tu.

tu satu, satu lagi melayu hanya berada di MALAYSIA, Indian ada India, Chienese ada China. MALAYSIA ada Malay. INI NEGARA KITA, TEMPAT TUMPAH DARAH KITA. HUJAN EMAS DI NEGARA ORANG, BAIK LAGI HUJAN BATU DI NEGARA SENDIRI.

memang la cina dan India membantu kita mendapat kemerdekaan since British yang bg syarat "nak merdeka korg multi-ethnic kena bersatu", here we goes, tapi nape mcm dah pudar? masing2 nak tunjuk hebat. yang melayu pun duk pi bangga2, duk ikut telunjuk bangsa lain apesal?

betul dada cakap, "kalu tergadainya maruah melayu,i think bersedialah semua yg terpekik terlolong mahukan itu ini.kita akan jadi 3rd class citizen with no jobs,mungkin cuci jamban org". dada, saya sangat2 bersetuju!

menang sorak kampung tergadai! saya melayu yang masih berkawan dengan chienese malah belajar bahasa mandarin. tapi saya masih melayu, berbaju kurung, menjaga hak2 melayu. sangat sensitif bila Melayu duk pi ikut telunjuk bangsa lain. bukan diorg tak bagus, bagus tapi sampai bila duk kata Melayu lemah, melayu lemau, padahal ko pun org melayu!

fikirla sendiri, baca perlembagaan, jangan nak bace blog yg duk kritik pemimpin2 melayu, duk kutuk sana sini tapi tak faham sejarah. tangkap masuk ISA lagi bagus, bagi sedar diri tu MELAYU.

KAUMkaum tertentu: saya cinta mereka, happy mereka bersama2 hidup dalam negara Malaysia. tapi, jangan la nak demand lebih2, dalam perlembagaan sendiri kan dah cakap hak2 anda dan melayu.

PEACE MALAYSIA. 1MALAYSIA!!!
p/s sangat sensitif menjelang KEMERDEKAAN?
SELAMAT BERPUASA SEMUA!

3 comments:

tengku aziah said...

nk wat cmne nomie...if kiter melaung2kn yg kite tak lemah..pada dasarnye..hati Melayu itu sendri sudah tak kuat..

kiter perlukan...semangat yg dlu, yg dtg dr setiap sanubari..

jgn sampai Melayu yg sudah maju+kaya+berjaya...tp lupe jatidiri sndri..

Nuur Ailmi said...

ermm.. ez, admit dat memang melayu tdk setanding mereka. tapi at the very least i am trying to be the best among friends. kan ez kan? kite student je kot. takkan nak pi masuk parlimen, dewan rakyat, dewan negara bagai.. tamau pk pening kepale. tapi as a youth kene la alert. kite pewaris negara!

.fatin nabila. said...

org melayu pikir duet skrg, xnk tlg melayu sndiri. peralat bangsa sendiri utk kesenangan bangsa lain. budget itu la 1malaysia yg sebenar, susah bersama senang bersama dgn kaum lain, tp, mereka lupa, dalam bersusah dan bersenang bersama, harga diri mau kasi jaga, daulat sultan harus dipertahankan.

paling ketara, ak xske org menggunakan agama utk tujuan politik. bosan. kenapa nk guna nama agama, syurga or neraka. sume tuhan tetapkan. masing2 dh besar, masing2 boleh pk, dh dalami ilmu. tny bdk tadika pon dieorg tau, syurga neraka, ajal maut, allah s.w.t tetapkan, bukan manusia yang pandai menilai.

haisyoo. susah oo manusia skrg. xde psl, cr psl. kang, bile dah jatuh luka, br igt, parut dulu xnk igt, saje nk tmbh parut yg lain.

nway, slamat pose nomie. hope, bln baik ni, sume umat manusia jadi baik. tuhan buka pintu hati, tetapkan pada mereka, mana yg elok, mana tidak. peace, :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...